Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Starostlivosť o trekingovú obuv

Ako sa starať o trekingovú obuv

Chôdza v horách je príjemná, ale vyžaduje si aj starostlivosť - nielen o vaše nohy, ale aj o vaše topánky. Nepodceňujte starostlivosť o svoju trekingovú obuv. Čím lepšie sa o svoju obuv staráte, tým dlhšie vám vydrží. A to je, veríme, to, na čom vám záleží najviac. Pravidelná starostlivosť by teda mala byť samozrejmosťou. Poznáte príslovie, že ak niekomu tečie do topánok, má problém? Spomeňte si naň vždy, keď svoje topánky neošetrujete.

Trekingovú obuv ošetrujte po každom použití, s výnimkou krátkych prechádzok v suchom prostredí. Určite nechcete, aby vaše kamarátky začali praskať alebo dokonca plesnivieť. Áno, aj to sa môže stať, ak ich nečistíte a skladujete ich napríklad len v pivnici v domnení, že ich budete potrebovať o mesiac. Ľahké bežecké topánky sa dajú ľahko vyprať, ale bohužiaľ to neplatí pre zvršok, dokonca ani pre textilný. Ale nebojte sa, nie je to zložité - potrebujete len kefu na topánky, handričku a správne výrobky, ktoré zabezpečia správnu starostlivosť. A trochu času. Tak sa do toho pustite!

Najprv vyčistite a umyte

Po každej ceste si vyčistite trekingové topánky. Aj keď viete, že si ich čoskoro opäť obujete - usadený prach a blato na povrchu môžu nepriaznivo ovplyvniť nepremokavosť topánok - a samozrejme aj ich priedušnosť. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie - stačí handrička a kefka (postačí aj stará zubná kefka). A, samozrejme, ideálne vlažnú vodu. Iba v prípade nadmerne znečistenej obuvi použite špeciálne čistiace prostriedky. Topánky úplne rozviažte a vyberte stielku. Vonkajšiu časť obuvi umyte vlhkou handričkou a opatrne odstráňte nečistoty (blato, trávu, kamienky atď.) pomocou kefky. Ak šnúrky nepripomínajú šnúrky, odstráňte ich a vyperte ručne; to isté môžete urobiť s vložkou obuvi.

Počas túry sa vám do topánok môžu dostať nečistoty (blato, prach, piesok, ihličie atď.). Vo väčšine prípadov stačí vybrať stielku a topánku vytriasť - nečistoty by mohli poškodiť vnútro topánky alebo ponožky. V prípade silnejších nečistôt (najmä bahna) bude potrebné vnútro topánky umyť - ideálna je vlažná voda a špongia na riad. Textilné vložky je ideálne prať v ruke. Kožené by sa mali utierať vlhkou hubkou.

Potom impregnovať

Impregnácia je dôležitým krokom pri "údržbe" obuvi. Spravidla sa používa impregnačný sprej - ten obnoví odolnosť voči vode a nečistotám. Impregnáciu možno aplikovať aj vtedy, keď je obuv ešte mokrá (alebo na obuv, ktorá už vyschla - tu by ste si mali overiť, čo odporúča výrobca používanej impregnácie). Impregnáciu nastriekajte (zo vzdialenosti približne 30 cm) na celý povrch obuvi, nezabudnite na švy a nerovné miesta - aj tu by sa mala impregnácia starostlivo naniesť. V prípade potreby použite na rozotretie impregnácie handričku.

Ako často impregnovať? Užitočným ukazovateľom je, keď sa na povrchu obuvi pri kontakte s vodou prestanú tvoriť kvapky - materiál obuvi začína absorbovať vodu. Bez ohľadu na to, či obuv periete alebo nie. Aj semiš je potrebné impregnovať častejšie ako iné druhy kože. Dôvodom je, že na semišovom povrchu sa zachytávajú nečistoty viac ako na hladkom povrchu. Nanesená impregnácia potom potrebuje približne 24 hodín, aby správne pôsobila.

Potom ju nechajte vyschnúť

Umyté, vyčistené a naimpregnované topánky nechajte dôkladne vyschnúť - a to prirodzeným teplom, ktoré majú najradšej. Topánky nechajte rozopnuté s vybratou vložkou - je to najrýchlejší spôsob ich sušenia. Na teplo z krbu, kúrenie, priame slnečné žiarenie a iné urýchľujúce procesy pre tentokrát zabudnite - tie materiálom obuvi neprospievajú. Ich povrchový materiál bude predčasne starnúť. Výnimkou sú vzduchové sušičky na obuv, ktoré tiež dobre poslúžia. Ak nie je príliš teplo alebo potrebujete urýchliť proces sušenia, môžete do topánok napchať noviny alebo papierové uteráky - veľmi dobre absorbujú vlhkosť. Správne sušenie (bez sušičky) môže trvať najmenej 24 hodín.

A nakoniec kožu správne ošetrite

To platí aj pre kožené trekingové topánky. Voda spolu so špinou môže postupne zbaviť kožu jej prirodzených vlastností - najmä pružnosti. Ak sa tieto vlastnosti neobnovia, koža začne vysychať a nakoniec môže popraskať. A to je nenapraviteľné poškodenie, ktoré môže výrazne skrátiť životnosť obuvi.

Na výživu koži sa používajú vosky a špeciálne vyživujúce krémy. Nanášajú sa na povrch a rozotierajú sa handričkou alebo dokonca prstom. Dbajte na to, aby bola vrstva rovnomerne rozotretá po celom povrchu. Preto je dobré použiť prst, pod ktorým dokonale cítite nanesený materiál. Nanášajte aj na háčiky alebo kovové krúžky na šnúrky - odolnosť voči vode zabráni ich hrdzaveniu.

Časté otázky

1. Aký prostriedok si zvoliť?

V prípade obuvi z hladkej kože je ideálny vosk. Ak máte topánky z nubuku (t. j. lešteného semišu), môžete tiež použiť vosk, ale pripravte sa na to, že "zlepí" povrch - topánka nebude taká zamatová, ako keď ste ju kúpili. Tomu sa dá aspoň čiastočne pomôcť tak, že vosk z povrchu vyčistíte špeciálnou gumovou kefkou. V prípade semišu môžete uprednostniť špeciálny krém, vďaka ktorému sa povrch nebude tak lepiť. Pri obnove vzhľadu môžete použiť aj kefku, tu s použitím časti kefky s mosadznými vláknami. Ak to nechcete riskovať, potom semišové topánky iba častejšie umývajte a impregnujte. POZOR! V prípade vosku platí, že stmaví odtieň obuvi o odtieň - buďte na to pripravení!

2. Ako často si mám obuv premazávať?

Záleží na tom, ako často topánky používate. Odporúča sa nanášať vosk alebo krém každé 2 - 3 cesty. A po každej vychádzke v daždi a mokre. Ak topánky používate v suchých a teplých podmienkach, môžete interval ošetrenia predĺžiť.

Čo tak kombinácia koža/syntetika alebo textilná obuv? V prípade ľahšej turistickej obuvi sa na povrchu používa kombinácia kože a textilu - alebo čisto textilných materiálov. A čo sa týka starostlivosti, mali by sa prať a čistiť rovnako starostlivo ako kožené topánky. Na rozdiel od nich si nevyžadujú ošetrenie voskom a podobnými prípravkami. Stačí použiť impregnáciu v spreji.