Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Správna veľkosť trekingovej obuvi

Ako vybrať správnu veľkosť trekingovej obuvi

 

Vždy si vyberte väčšiu trekingovú obuv. Športové ponožky majú zosilnenú časť na päte a prstoch, noha pri chôdzi v teréne mierne opúcha a pri chôdzi z kopca nesmiete tlačiť na prsty - noha musí mať priestor.
Turistickú obuv preto vyskúšajte ideálne popoludní, keď je noha po celom dni trochu opuchnutá. Používajte tiež ponožky, ktoré budete nosiť (v každom prípade funkčné, ideálne v kombinácii merino vlny a syntetiky).

Prsty sa nesmú dotýkať prednej časti obuvi kvôli obrusovaniu nechtov a poškodeniu goretexovej membrány. Priestor na prsty by mal byť dostatočne široký, aby noha mala v oblasti prstov dostatok priestoru (to neplatí bez výnimiek - napr. v technických, boardingových topánkach by mala byť noha v topánke pevne zaistená pre lepší pohyb v nerovnom a kamenistom teréne).

Potrebná je aj dostatočná podpora klenby - stojí za to zvážiť použitie špeciálnych vložiek do outdoorovej obuvi. Radi vám pomôžeme s ich výberom na základe merania tvaru chodidla/kliniky, ktoré vykonávame v našej predajni. Platí tiež, že trekingové topánky nesmú byť príliš veľké - noha sa v topánke nesmie voľne pohybovať. V takom prípade hrozia pľuzgiere a odreniny. Zároveň musí treková obuv poskytovať dostatočnú oporu. Za vhodnú veľkosť trekingovej obuvi sa všeobecne považuje plus 0,5 až 1 cm pri nízkej obuvi a plus 1 (až 1,5) cm pri vysokej obuvi. Meria sa po celej dĺžke chodidla.

V každom prípade je však najlepšie si topánky vyskúšať - pretože veľkosť topánky je len jedným z parametrov pri výbere - dôležitá je aj šírka oblasti prstov, päty, výška nártovej časti atď. Ideálne je topánky úplne zaviazať a nechať ich na nohe aspoň 15 minút - chodiť v nich, skúšať sklon - najmä "zjazd" (sklon cca 20°), nerovný terén (na tento účel máme v predajni terénny "polygón"), po tomto čase utiahnuť a chvíľu pokračovať. Topánka by nemala byť na žiadnom mieste "nepohodlná" - to, čo sa takto objaví, sa spravidla po dni nosenia znásobí a bude prinajmenšom veľmi nepríjemné.

A ako vlastne zmerať dĺžku chodidla?

1. Papier

Vezmite si veľký list papiera, určite väčší ako vaša noha. Položte ho na zem k stene a postavte sa naň v športových ponožkách, ktoré budete používať v topánkach. Vaša päta sa musí dotýkať steny a klenba chodidla musí rovnomerne spočívať na podlahe. Požiadajte niekoho, aby vám zmeral dĺžku chodidla od päty po koniec palca - to je dĺžka vášho chodidla. Urobte to pre obe nohy, pretože väčšina z nás má jednu nohu dlhšiu ako druhú, takže si podľa toho musíte vybrať veľkosť obuvi.

2. V predajni

V predajni toto meranie vykonáme pomocou jednoduchého meracieho pásma - zároveň zmeriame šírku a tvar spodnej časti (typ oblúka).