Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Ako si vybrať trekingové palice

Či už sa venujete pešej turistike, nordic walkingu, horskému behu alebo používate snežnice a lyžiarske palice, trekingové palice sú skvelým nástrojom z viacerých dôvodov. Je však dôležité nepodceňovať ich výber. Poďme sa teda pozrieť na to, ako na to!

Trekingové palice ako bojovník za zdravé telo

Trekingové palice používame na chôdzu už od 30. rokov 20. storočia. Pomáhajú zapojiť hornú časť tela do pohybu a odľahčiť kĺby. Platí to pri pohybe do kopca aj pri chôdzi z kopca.

Poskytujú vynikajúcu oporu najmä na ťažkom alebo klzkom teréne a podporujú vzpriamené držanie tela. Okrem toho vďaka nim rovnomerne posilňujete väčšinu svalov pri akomkoľvek pohybe, a to všetko na zdravom čerstvom vzduchu.

Každá aktivita si vyžaduje iný typ palice

Nie je nič nepríjemnejšie ako ťahať so sebou na túru palice, ktoré viac prekážajú ako pomáhajú. A keďže neexistuje univerzálna pomôcka, musíte venovať pozornosť výberu palíc.

Podľa spôsobu použitia rozlišujeme:

Trekingové palice sa najčastejšie skladajú z 3-4 častí, majú profilovanú rukoväť (bez predĺženia alebo s predĺžením), pútko na pripevnenie a sú teleskopické alebo skladacie. A na zmiernenie nárazu môžu mať systém Anti Shock - pružný prvok, ktorý sa nachádza v spodnej časti palice nad tanierikom.

Palice na nordic walking (NW) sú ľahké a často majú pevnú dĺžku. Skladacie sú najčastejšie vyrobené z dvoch častí (práve kvôli hmotnosti). Rukoväť je hladká a na držanie v ruke sa používa rukavica. Najčastejšie sa uzamykajú otáčaním.

Bežecké palice Trail Running sú najčastejšie skladacie s pevnou dĺžkou. Často ich treba rýchlo zložiť alebo rozložiť. Majú tlačidlový zámok a systém skladania (Z-systém). Celkovo sú podobné NW paliciam. Na držanie v ruke sa používa rukavica alebo profilovaný polstrovaný popruh.

Karbón alebo hliník?

Karbón je najľahší materiál, z ktorého sa palice vyrábajú. Má vyššiu tuhosť ako hliník - pri rovnakom priemere rúrky, ale má aj nižšiu odolnosť proti nárazu a je relatívne krehký v ohyboch. Hliník má na druhej strane vyššiu odolnosť - a o niečo vyššiu hmotnosť. Často sa oba materiály na tyčiach kombinujú.

Aký materiál vybrať na rukoväť?

Základná rukoväť je široká približne ako dlaň a je vyprofilovaná tak, aby podopierala vašu ruku. Hladká rukoväť je typická pre palice na Nordic Walking. Ak máte pred sebou strmé stúpania, stále môžete siahnuť po predĺženej rukoväti. To umožňuje nižší a pohodlný úchop (strmý kopec, traverz).

Plastovú rukoväť najviac oceníte v zime vďaka jej tepelnej izolácii a tlmeniu nárazov. Jej nevýhodou je, že neabsorbuje pot, ale v rukaviciach sa toho nemusíte obávať.

Najčastejšie používaná rukoväť je vyrobená z penovej gumy. Je mäkká, pohodlná, tepelne izolovaná a dobre saje pot.

Ďalším materiálom používaným na rukoväť je korok (a jeho kombinácia s umelým materiálom). Takáto rukoväť sa pohodlne drží, dobre saje pot, dobre izoluje a prirodzene sa drží. Je to najlepšia voľba na letné treky.

Väčšina palíc je vybavená popruhom, ktorý vám pomôže držať palicu v ruke. Ten je, s výnimkou základného segmentu palíc, nastaviteľný a umožňuje vám vystreliť s otvorenou dlaňou. Rukavička je bežná na paliciach na nordic walking a trailový beh.

Skladacie alebo pevné palice?

Vybrať si môžete z dvoch typov palíc:

  • Palice s pevnou dĺžkou.
  • Palice s nastaviteľnou dĺžkou.

Veľkou výhodou tyčí s nastaviteľnou dĺžkou (teleskopické (zasúvacie) a skladacie (napr. systém Z)) je ich flexibilita. Možno ich prispôsobiť typu terénu a poškodené segmenty možno ľahko vymeniť. A sú kompaktné - najkratšie majú v zloženom stave dĺžku približne 40 cm.

Pevné trekingové palice sú určené na špecifické použitie, najmä na Nordic Walking, pri ktorom poznáte dĺžku palice a nepotrebujete ju meniť. Sú ľahšie a odolnejšie ako palice s nastaviteľnou dĺžkou.

Čím viac segmentov, tým lepšie sú palice uložené:

  • 1 - 2  segmenty – s ktorými sa najčastejšie stretávame pri paličkách na nordic walking. Vďaka tomu sa nemusíte obávať skladovacej kapacity, ale len hmotnosti.
  • 3 segmenty – skvelý kompromis medzi hmotnosťou a skladovaním. Je to najčastejšia voľba všetkých športovcov.
  • 4 segmenty – má viac spojení, ale je to najkonzistentnejšia možnosť.

Typy zabezpečenia segmentov:

  • Rotačný (kužeľový) systém sa ovláda otáčaním segmentov proti sebe. Je to ľahšia možnosť, ale náchylnejšia na opotrebovanie vnútorných komponentov. Najmä pri lacnejších tyčiach je riziko problémov väčšie.
  • Utiahnutie zámku sa vykonáva kliknutím na páčku na uzamykacom mechanizme.
  • Tlačidlový zámok jednoducho uvoľní skladací mechanizmus stlačením tlačidla.

Nakoniec koniec

Každá treková palica má na konci tvrdý kovový hrot. Na tento hrot je možné pripevniť gumový hrot. Tá je už súčasťou hrotu niektorých palíc.

Sofistikovanejšie typy majú aj odpruženie (Anti Shock). To pomocou pružného segmentu vloženého do palice dokáže znížiť náraz až o 40 % a tlmí vibrácie na tvrdom povrchu.

Zistite svoju ideálnu dĺžku trekingových palíc

Existujú dva spôsoby, ako zistiť správnu dĺžku pre vašu postavu. V prvom prípade vezmite palicu do ruky, postavte sa rovno a ohnite lakeť do uhla 90°. Keď je špička palice na zemi vedľa vašej nohy, je to správna veľkosť a máte vyhraté.

Druhý spôsob si vyžaduje trochu počítania. Ak si však trekingové palice objednávate z e-shopu a nemáte možnosť vyskúšať si ich osobne, je to najlepší spôsob, ako zistiť správnu výšku palice.

Vezmite svoju výšku v cm, vynásobte ju číslom 0,68 a zaokrúhlite na najbližších 5 cm. Napríklad, ak by ste merali 175 cm, vyzeralo by to takto: 175 x 0,68 = 119 zaokrúhlené na 120 cm. Správna výška trekingových palíc pre vás by teda bola 120 cm.

Ak však chcete používať trekingové palice na rýchly pohyb, môžu byť asi o 5 cm dlhšie. Aj na pohyb z kopca môžu byť palice predĺžené o 5 až 10 cm. Na druhej strane, ak idete do strmého kopca, platí rovnaké pravidlo pre ich skrátenie.

Teraz už viete, ako si vybrať správne trekingové palice. Ak však radšej zveríte výber do rúk odborníka, radi vás uvidíme v našej predajni v Prahe Uhřiněvsi. Na mieste si môžete pozrieť a vyskúšať celý náš sortiment trekingových palíc.