Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Ako si vybrať (nielen) turistický batoh

Či už sa chystáte na nedeľnú prechádzku s rodinou alebo na vysnívaný trek, batoh je pravdepodobne to posledné, čo by ste chceli zabudnúť doma. Nie vždy je ľahké nájsť toho správneho partnera, ktorý pojme všetko potrebné a zároveň vám dokonale padne bez bolestivého zarezávania popruhov alebo spoteného chrbta. Dôležité je vedieť, ako na to. A práve to vám dnes povieme.

Svätá trojica spojená s výberom batohu

Dĺžka túry, lokalita a prípadne ročné obdobie/očakávané počasie. Toto sú 3 faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere turistického batohu. Určujú množstvo a typ vybavenia, ktoré budete na túre alebo výlete potrebovať. A v konečnom dôsledku s tým súvisí aj konečná veľkosť batohu.

Batohy na jednodňové výlety

Ak sa chystáte na popoludňajší výlet, postačí vám 10 až 15-litrový batoh. Na celodenný výlet odporúčame batoh s objemom 15 až 25 litrov. Zmestí sa doň fľaša s pitím, niečo na doplnenie energie, zložená vetrovka alebo pršiplášť a slnečné okuliare alebo čelovka.

Špecifikácie batohu 10 až 25 litrov.

Vybavenie zvonku

  • pútka na pripevnenie trekingových palíc
  • hydrovakové vrecko s vývodom
  • kryt proti dažďu

Vnútri batohu

  • hydrovakové vrecko
  • malé vrecko na cennosti a kľúče
  • vrecká na drobné predmety

Pre pohodlie

  • priedušné ramenné popruhy
  • prevažne unisex dizajn
  • bedrový pás pre väčšiu stabilitu batohu (môže byť len vo forme popruhu)
  • nastaviteľný hrudný popruh
  • zosilnená konštrukcia pre väčšie pohodlie a odolnosť

Napr.:

OSPREY-batoh-DAYLITE-CINCH 

OSPREY Turistický batoh DAYLITE CINCH Oasis Dream

 

Batohy na dlhšie túry s prenocovaním

Na dlhšiu túru budete pravdepodobne potrebovať veci na spanie alebo dokonca na varenie - pokiaľ nechcete využívať penzióny alebo turistické chaty po ceste. V takom prípade oceníte batoh s objemom 20 až 35 litrov.

Na túry dlhšie ako 3 dni odporúčame batoh s objemom približne 35 litrov, a to aj v prípade, že sa plánujete niekde ubytovať. Čím je trek dlhší, tým je pravdepodobnejšie, že sa môže zmeniť počasie alebo si budete musieť vymeniť oblečenie. Väčší batoh vám poskytne potrebnú rezervu.

Špecifikácie batohov 20 až 35 litrov - na víkend

Okrem vyššie uvedených vlastností majú tieto batohy aj ďalšie špecifické vybavenie:

  • úchyty na sekeru, prilbu, spací vak, mačky atď.
  • horné stabilizačné popruhy (popruh medzi hornou časťou batohu a ramenným popruhom)
  • výškovo nastaviteľný chrbtový systém, ktorý pomáha zvýšiť pohodlie pri nosení,
  • často je možné prispôsobiť pánske a dámske verzie tak, aby vyhovovali najmä ženskej postave.

Napr.:

GREGORY-batoh-MIWOK 

GREGORY Pánsky turistický batoh MIWOK

LOWE-ALPINE-batoh-AEON

LOWE ALPINE Dámsky turistický batoh AEON 

Špecifikácie batohu s objemom nad 35 litrov - trojdňové a viacdňové túry

Pri tomto type batohu nie je okrem vyššie uvedeného vybavenia ničím výnimočným:

  • rozdelenie hlavnej komory na niekoľko častí so samostatnými vchodmi,
  • vnútorná vodotesná kapsa.

Napr.:

OSPREY-batoh-ATMOS-AG

OSPREY Pánsky turistický batoh ATMOS AG 

DEUTER-batoh-AIRCONTACT-LITE

DEUTER Dámsky turistický batoh AIRCONTACT LITE

Batohy nielen na turistiku

Okrem turistických batohov existujú aj ďalšie kategórie, ktoré zohľadňujú špecifické použitie batohu. Skialpinistické, horolezecké, cyklistické alebo bežecké batohy sú vybavené presne podľa potrieb daného športu. Líšia sa špecifikáciou - vodoodolnosťou, elastickými bočnými vreckami, prípravou na hydrovak, spôsobom prístupu do batohu, možnosťou pripevnenia prilby, lana, trekingových palíc alebo spacieho vaku. Cieľom je optimalizovať váš výkon bez kompromisov v oblasti pohodlia.

Výber batohu podľa miesta alebo ročného obdobia

Keďže nezáleží len na dĺžke túry, ale aj na cieľovej destinácii a ročnom období/pohode, pozrime sa na to, čo treba pri výbere zvážiť. V horách sa počasie mení veľmi rýchlo. V okamihu môže byť chladno, veterno alebo daždivo. Vo vašom batohu by nikdy nemala chýbať vetrovka alebo nepremokavé oblečenie.

Podobne nepredvídateľné je aj počasie, napríklad na pobreží mora alebo na ostrove. Počas jedného dňa sa môžete stretnúť s rôznymi poveternostnými podmienkami, či už ide o horúčavy, vysokú vlhkosť alebo hmlu.

Nezabudnite svoj batoh chrániť pred nepredvídateľným počasím pomocou pláštenky. Môže byť priamo súčasťou batohu alebo ju môžete zakúpiť samostatne. Ideálnou možnosťou je nepremokavý batoh.

Napr.:

ORTOVOX-Batoh-TRAVERSE-30-Dry

ORTOVOX Batoh TRAVERSE 30 Dry

Zmerajte si svoju "veľkosť"

Po výbere typu a prípadne modelu batohu sa musíte uistiť, že vám dobre padne. To v prvom rade znamená uistiť sa, že má správnu veľkosť pre vaše telo. V prípade takzvaných Unisize batohov (ktoré sa dodávajú len v jednej veľkosti) je to jednoduché, ale väčšina turistických batohov, najmä tých s väčším objemom, sa predáva vo viacerých veľkostiach. Rozsah môže byť od XS po XL a väčšina výrobcov ešte umožňuje plynulé nastavenie veľkosti chrbtového systému v rámci určitého rozsahu.

Možno vás to teraz prekvapí, ale vaša výška v tomto prípade nehrá hlavnú úlohu. Ide o to, aby veľkosť batohu (dĺžka chrbtového systému) zodpovedala dĺžke vášho trupu. A to si môžete ľahko zmerať pomocou meracieho pásu a tohto jednoduchého návodu:

 

1. Nakloňte hlavu dopredu a pokúste sa nahmatať 7. krčný stavec (najvýraznejší kostný výbežok v mieste, kde sa ramená stretávajú s krkom). Toto bude vrcholový bod na určenie dĺžky vášho trupu.

2. Rukami pokračujte po stranách trupu až k hornej časti bedrových kostí - sú to "výčnelky", ktoré sa dajú ľahko nahmatať rukami. Pomyselná čiara medzi nimi (približne vo výške vášho pupka) tvorí spodný koniec trupu.

3. Teraz stačí zmerať vzdialenosť od siedmeho krčného stavca k pomyselnej čiare. A máte dĺžku trupu.

4. Pre lepšiu predstavu prikladáme obrázok nižšie. Pridali sme aj približnú tabuľku prepočtu dĺžky trupu na veľkosť batohu.

POZOR! Ide skutočne o orientačné údaje, pretože medzi výrobcami neexistuje jednotný systém určovania veľkosti batohu a hodnoty sa môžu líšiť!

mereni-velikost-batohu

Veľkosť máte, teraz už len musíte správne nastaviť batoh

V ideálnom prípade by ste mali batoh otestovať so záťažou, ktorá približne zodpovedá hmotnosti nákladu, ktorý budete v batohu nosiť. Ak je to možné, zohľadnite správne rozloženie hmotnosti. To znamená ťažšie predmety v spodnej tretine batohu (ženy) alebo v hornej tretine (muži) a čo najbližšie k vášmu chrbtu.

Postup pre správne nastavenie je nasledovný:

  • Uvoľnite všetky popruhy - bedrový, ramenný, hrudný a horný (spodný) stabilizačný popruh.
  • Nasaďte si batoh a nastavte veľkosť bedrového pásu tak, aby pevne sedel na vašich bedrových kostiach a niesol väčšinu hmotnosti batohu (až 80 %).
  • Utiahnite oba ramenné popruhy súčasne tak, aby ramenný popruh kopíroval rameno. Nedotahujte však príliš, aby sa váha nákladu neprenášala na ramená.
  • Teraz prichádzajú na rad horné stabilizačné popruhy, ktoré pritiahnu horné časti batohu k telu tak, aby bol batoh približne rovnobežný s chrbtom (utiahnite oba súčasne).
  • Ak sú súčasťou balenia aj spodné stabilizačné popruhy (medzi telom a bedrovým pásom), utiahnite ich súčasne tak, aby bol batoh tesne pri tele.
  • Nakoniec nezabudnite na hrudný popruh. Mal by sa nachádzať približne 6-8 cm pod kľúčnou kosťou.

Batoh by mal sedieť na chrbte relatívne ľahko, váha zostáva na ramenách - ramenné popruhy kopírujú vaše ramená. Ak tomu tak nie je, popruhy sú "vo vzduchu" alebo naopak, utiahnutie ramenných popruhov spôsobuje zdvíhanie batohu z bokov, príčinou je pravdepodobne nesprávne zvolená veľkosť, ktorú je potrebné upraviť - buď nastavením chrbtového systému, alebo zmenou veľkosti.

Akú úlohu hrá cena?

Najdrahší batoh nemusí byť nevyhnutne najlepší. Cena batohu často súvisí s kvalitou materiálov a technickou prepracovanosťou. Batoh od rovnakého výrobcu môžete kúpiť za niekoľko sto korún, ale aj za niekoľko tisíc. Je teda na vás, aby ste si určili kritériá, ktoré sú pre vaše účely dôležité - a podľa toho si batoh vybrali.

Nájdete tu širokú ponuku batohov, od turistických alebo cyklistických batohov až po skialpové, horolezecké alebo mestske batohy. Ak si nie ste istí správnym výberom, radi vám podáme pomocnú ruku. Stačí sa s nami skontaktovať.