Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Ako fungujú naše nohy?

jak-funguje-chodidloSom fyzioterapeutka a za tie roky sa mi stalo prirodzeným chodiť bosá alebo v bosej obuvi - podľa situácie a podmienok. Nie vždy to tak bolo. Kedysi som používal bežnú obuv, t. j. obuv bez pružnosti alebo len s čiastočnou pružnosťou a skôr s vyššou podrážkou, užšou špičkou a niekedy aj podpätkom.

Časom som však začal sám skúmať, ako chodidlo funguje a aké možnosti vlastne poskytuje. Bavilo ma a stále baví hrať sa s tým, ako funguje naše chodidlo, a tým aj celé telo, koľko je možných spôsobov chôdze (a behu) - a že ich je veľa! Pozorovať, čo všetko ovplyvňuje takú bežnú činnosť, akou je chôdza, a vylaďovať všetko k dokonalosti a akčnosti, je prospešné a prínosné pre celé telo.

Tento a nasledujúce texty (Ako na zdravé nohy a Výber správnej obuvi) sú teda spojením mojich poznatkov a skúseností, a to z pohľadu fyzioterapeuta i z môjho vlastného. Jeho zámerom je ponúknuť vám podnety na zamyslenie alebo nové informácie a impulzy.

Zároveň treba dodať, že nič nie je dogmatické a tak ako v mnohých oblastiach života, aj táto téma má mnoho uhlov pohľadu a s nimi spojených názorov a právd. Je teda na každom, aby si vytvoril ten svoj, šitý na mieru sebe, svojmu telu.

Noha sa prezentuje


Zdokonalená prírodou, dokonalá v dizajne a overená časom. Takto by som prezentoval chodidlo. A ako je to z hľadiska anatómie? Je to 26 kostí, 19 svalov, 33 kĺbov a 107 väzov. 

Vycibrený prírodou, dokonalý dizajn a overený časom. Takto by som si predstavoval nohu. A ako je to z anatomického hľadiska? Je to 26 kostí, 19 svalov, 33 kĺbov a 107 väzov.

Všetko dômyselne poskladané a prepojené - kosti tvoria klenby, väzy a svaly ich pomáhajú držať a stabilizovať a kĺby nám umožňujú pohyb.

Sú oblúky klenuté?


Na chvíľu sa prenesieme do mesta s historickým centrom. Prechádzame sa po podlubiach a obdivujeme mohutnosť oblúkov a stabilitu ich stĺpov a domov, ktoré sa nad nimi týčia. Čo by sa stalo, keby sme jednotlivé stĺpy zbúrali? Pravdepodobne by sa zrútil celý dom alebo by sa aspoň narušila jeho stabilita.

Klenby našich chodidiel sú na tom podobne - chodidlá sa klenú priečne (medzi vnútorným a vonkajším okrajom) a pozdĺžne (medzi prstami a pätou) a spolu so svalmi, ktoré svojou rôznorodou činnosťou reagujú na podnety z vonkajšieho a vnútorného prostredia, zabezpečujú stabilitu.

Ak by sme nemali klenbu alebo ak by bola narušená a niekto by nás tlačil, bolo by oveľa ťažšie tlaku odolať. Zároveň ich prípadné narušenie v rôznej miere ovplyvňuje všetko nad nimi, ako v prípade spomínanej budovy. Ale o tom viac nižšie.

Keďže sme na rozdiel od budov pohyblivé tvory, klenby nám pomáhajú tlmiť nárazy chodidiel pri dopade na zem. V spojení so spôsobom chôdze, ktorý by mal sám o sebe minimalizovať nárazy, chránia naše ostatné kĺby, najmä kolená, bedrá a chrbticu, ktoré sa s nimi nedokážu tak dobre vyrovnať.

Prsty? Nezabúdajme na ne!


O prstoch na nohách sme sa ešte nezmienili, tak to napravme - sú tiež dôležitou súčasťou našich chodidiel. Pri svojej prirodzenej a zdravej funkcii pomáhajú pri odraze aj náraze, udržiavajú svoje svaly v dobrej kondícii a zároveň pomáhajú držať spomínané klenby. Okrem toho je to dôležitý povrch, o ktorý sa opierame. Predstavte si, že by nám prsty odrezali - okrem toho, že by sme sa nemohli odrážať, a teda chodiť, by sa zásadne narušila naša stabilita.

Ukážte mi svoje chodidlo a ja vám poviem, ako je na tom vaše telo.


Dovolím si tvrdiť, že je to do veľkej miery pravda. Z chodidla sa dá veľa naučiť a ja sa držím klasického fyzioterapeutického pohľadu. Keby sme k tomu pridali pohľad iných (východných) učení, dozvedeli by sme sa o človeku oveľa viac.

Zaujíma vás, ako dosiahnuť zdravé nohy? Viac o tom píšem tu.

Ako to teda je?


Okrem už spomínaných úloh chodidiel sú aj oporou celého tela - tvoria základ pre ostatné kosti, kĺby, svaly a väzy. Tvar a stav, v akom sa nachádzajú (zdravý prstový kĺb vs. vbočený; zdravá klenba vs. ovisnutá klenba atď.), môže ovplyvniť postavenie všetkých ostatných častí tela.

Pre predstavu: pri narušenej klenbe (alebo klenbách) sa mení poloha členka a potom kolena, a to je kúsok od bedrového kĺbu, ktorý sa chtiac-nechtiac musí prispôsobiť tejto zmene.

Táto vzájomná prepojenosť potom môže spolurozhodovať o tom, či počas aktivity alebo po nej bolia oba alebo jeden bedrový kĺb. Ani tu sa však opísané reťazenie nekončí.

Naše nohy môžu ovplyvňovať polohu panvy, stav svalov panvového dna, ktoré sa upínajú na panvu, vzpriamenie chrbtice, a teda aj oblasť krku a hlavy. Áno, je to tak, chodidlá sú prepojené s celým naším telom.

Zhrnutie


Chodidlo je teda časť tela, ktorá má za úlohu nás ľudí niesť a zároveň pohybovať. Je to geniálne vývojovo overený súbor kostí, svalov a šliach, ktorý je na tieto činnosti prispôsobený.

Jednotlivé kosti, ktorých je v chodidle necelých tridsať, tvoria klenby (pozdĺžnu a priečnu). Dopĺňajú ich väzy, svaly a ich šľachy, ktoré v nevyhnutnej spolupráci s prstami na nohách podporujú klenby a udržiavajú ich zdravé.

Vďaka tomu nám potom chodidlá dokážu poskytnúť dobrú stabilitu, tlmiť nárazy pri chôdzi, všestranne nás presúvať v priestore a vytvárať dobrý základ pre ostatné časti tela.

Teraz sa pýtate, ako si vybrať obuv, ktorá je v súlade s naším zdravím? To sa dozviete tu.

O autorovi. Vo svojej fyzioterapeutickej praxi pristupuje k telu ako k celku. Okrem odborných znalostí čerpá aj z vlastných skúseností s bosou chôdzou a chôdzou naboso.