Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Ako vybrať trekingovú obuv

Ako vybrať trekingovú obuv

Myslíte si, že najdôležitejšou súčasťou vašej outdoorovej výbavy je bunda, batoh, trekingové palice alebo spací vak? Pravdepodobne nie - určite budete súhlasiť, že sú to trekingové topánky. Práve tie najviac ovplyvnia to, ako si užijete trek v prírode - či v pohodlí, alebo s pľuzgiermi a boľavými nohami.

V širokej ponuke trekingovej obuvi neexistuje jediná vhodná "univerzálna" možnosť. Výber závisí od plánovaného použitia a, čo je veľmi dôležité, každá topánka vám sadne trochu inak.

 

Faktory, ktoré napríklad ovplyvnia výber:  

  • Budete topánky používať na jednodňové túry, víkendové túry alebo viacdňové prechody hôr?
  • Aký náklad budete niesť?
  • V akom teréne budete najčastejšie? Budete častejšie chodiť po spevnených alebo lesných cestách, alebo po kamenistom a skalnatom teréne?
  • Dávate prednosť ťažším topánkam s výraznou oporou členku, alebo máte radšej ľahšie topánky? Členkové alebo nízke?
  • V akých podmienkach sa budú topánky prevažne používať - budete potrebovať nepremokavé topánky alebo dáte prednosť priedušnejším topánkam bez membrány?

Pozrime sa na jednotlivé parametre bližšie.

Dĺžka trasy a zaťaženie

Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšiu túru plánujete, tým pevnejšie by mali byť vaše topánky. Pokiaľ ide o zvršok, na krátke túry budete chcieť zvoliť syntetické materiály alebo kombináciu s kožou. Na dlhšie túry sú vhodnejšie celokožené, pevné kožené topánky, ktoré poskytujú ideálnu oporu (a ochranu) pre chodidlo.
Pre podrážku platí to isté - čím dlhšia a náročnejšia trasa, tým pevnejšia podrážka. V tomto prípade však ide aj o typ terénu, v ktorom sa budete pohybovať - tvrdá podrážka je vhodná do skalnatého a kamenistého terénu, ale ak bude terén mierny a mäkší, nie je to podmienka - tvrdá podrážka v tomto prípade nemusí byť pohodlná pri dlhodobom nosení a môže dokonca spôsobiť bolesť nohy. Väčšia dĺžka trasy zvyčajne súvisí s väčšou záťažou, ktorú budete niesť - a teda aj s príslušnou pevnosťou obuvi.

Samostatnou kapitolou sú horolezecké (VHT) topánky, ktoré poslúžia nielen v skalnatom, ale aj v snehovom či ľadovcovom teréne - na tento účel sa používajú najtvrdšie typy topánok s ultrapevnou podrážkou - spolu s račňami poskytujú správnu oporu v náročnom teréne.

Nízke alebo členkové?

Hoci je to vždy vec individuálnych preferencií, vo všeobecnosti platí, že čím náročnejší je terén, tým vyššie a pevnejšie by mali byť topánky. Nízke topánky sú vhodné na spevnené chodníky, do ľahkého terénu. Používajú sa aj na trailový (terénny) beh.
Nízke topánky uprednostníte aj v prípade takzvaných "Approach" topánok, ktoré sa používajú na pohyb po skalnatom teréne, zvyčajne do východiskového bodu na lezenie.

Preto je logické, že v ostatných prípadoch sa uprednostňuje členková obuv (stredná alebo vysoká), ktorá poskytuje - najmä v náročnom teréne - lepšiu oporu a ochranu nohy. Aj tu však existujú výnimky - niekedy sa používajú nízke topánky, ktoré poskytujú väčšiu "voľnosť pohybu", t. j. obratnosť. A to bez rizika vyvrtnutia členka, pretože pri chôdzi sa viac sústredíte na každý krok... hovoria tí, ktorí ich používajú...:)

A ak ich budete nosiť väčšinou v zime, pravdepodobne si vyberiete vysoké topánky.

S (vodeodolnou) membránou alebo bez nej?

O čo ide? Membrána je veľmi tenká vrstva materiálu (napr. v prípade Gore-Texu je to teflón), ktorá je nepriepustná pre vodu v kvapalnom skupenstve, ale priepustná pre vodu v plynnom (parnom) skupenstve. Do topánky sa tak nedostane voda, ale noha môže vďaka priedušnosti membrány "dýchať" a nie je jej tak horúco. Takáto membrána sa vkladá medzi zvršok a podšívku topánky. To znamená, že voda sa nemôže dostať dovnútra topánky, ale pot (ako para) sa môže dostať von. Membrána zároveň môže pomôcť izolovať topánku (napr. GORE-TEX® Insulated Comfort).

Existujú však aj typy membrán, ktoré neposkytujú takú tepelnú izoláciu, ale slúžia len na zabezpečenie vodotesnosti (GORE-TEX® Extended alebo Performance Comfort). Gore-Tex® je najznámejšia a najpoužívanejšia membrána, ale niektorí výrobcovia používajú aj "vlastné" membrány - napríklad Omni-Tech™ od spoločnosti Columbia alebo M-SELECT DRY od spoločnosti Merrell.

Ako to už býva, niečo je za niečo - a hoci je membrána priedušná z vnútornej strany topánky, je to ďalšia vrstva materiálu - a topánka s membránou je menej priedušná ako bez nej. Obuv s membránou je preto vhodnejšie používať v chladnejších ročných obdobiach (jeseň/zima/jaro) alebo tam, kde sa očakáva pohyb vo vlhkom alebo mokrom prostredí. V letných alebo suchých podmienkach je naopak vhodnejšie kúpiť si obuv bez membrány.

Zároveň je potrebné poznamenať, že ponožky z funkčného materiálu (ideálne kombinácia merino vlny a syntetiky) sú dôležité pre správnu funkciu trekingových topánok s membránou. Tá okrem termoregulácie zabezpečuje aj odvádzanie vlhkosti od chodidla a mimo topánky. Bavlnené ponožky naopak absorbujú vlhkosť, ktorá tak zostáva vo vnútri topánky - v zime vám bude zima, v lete prinajmenšom veľmi nepríjemná.