Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

Materiál trekingovej obuvi

Z akého materiálu sú trekingové topánky?

Zvršok ovplyvňuje hmotnosť topánky, jej mechanickú odolnosť, priedušnosť a vodoodolnosť. Medzi trekingovými topánkami sa stretávame s týmito materiálmi:

1. Prírodná koža (koža) – najčastejšie z hovädzej kože, ktorá vďaka svojej húževnatosti poskytuje trvanlivosť, mechanickú odolnosť a čiastočnú odolnosť voči vode. Zároveň je pomerne pružná. Kožená obuv sa tiež dokáže do určitej miery prispôsobiť tvaru chodidla. Nevýhodou pre niektorých môže byť vyššia hmotnosť celokoženej obuvi.

A toto sú rôzne druhy kože (často sa stretávate s anglickými názvami):

  • lícová koža (Full-grain) – najodolnejší a najpevnejší, bez brúsenia, leštenia alebo iných dokončovacích procesov - preto môže obsahovať prirodzené "kozmetické" nedokonalosti (malé jazvy, stopy po uštipnutí hmyzom atď.)
  • lícová koža (Top-grain) – druhý najlepší typ kože, rovnaký ako celokožená, ale s mechanickým odstránením (orezaním) vonkajšej vrstvy s vyššie uvedenými kozmetickými chybami. Povrch je tak vyhladený.
  • Nubuk – lícová koža s povrchom brúseným do jemného semišu (môže byť vytvorená z oboch uvedených typov)
  • Štípenka – spodnej vrstvy kože, ktorá vzniká odrezaním vrstvy tváre (tzv. splitting). Povrch je drsný, podobný velúru. Koža nie je taká tvrdá ako lícová koža.
  • Rubová koža - Velúr, Semiš – na rubovej strane kože ošetrenej brúsením získa povrch jemnú "chlpatosť".

2. Syntetické materiály – ľahké a priedušné materiály s relatívne dobrou mechanickou odolnosťou, hoci nie takou vysokou ako koža. Obuv je priedušnejšia a ľahšia a rýchlejšie schne ako kožená obuv, ale chýbajú jej vlastnosti, najmä odolnosť voči vode. Tú možno v tomto prípade dosiahnuť len použitím membrány.

3. Kombinácia koža/syntetika – logicky vzniká spojením dvoch materiálov

Z čoho sa skladá trekingová obuv?

Podošva (podrážka)

Jediná časť obuvi, ktorá je v kontakte so zemou. Je vyrobená z gumy a má rôzne vzory v závislosti od typu topánky. V niektorých prípadoch je podrážka zimných topánok doplnená protišmykovými segmentmi z gumy v kombinácii napríklad so sklenenou drťou.

Mezipodošva

Časť obuvi medzi podrážkou a stielkou (vložkou). Môže byť rôzne tvarovaná. Zabezpečuje tlmenie nárazov a nerovnosti. Často obsahuje EVA penu (etylén-vinylacetát) - najčastejšie používaný penový materiál na tlmenie obuvi, ktorý sa vyznačuje vysokou mäkkosťou a pružnosťou. Používa sa vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam, ako je tuhosť a rozmerová stálosť pri nižších teplotách, vysoká odolnosť proti praskaniu a UV žiareniu). Medzipodrážka niekedy obsahuje vložené segmenty - výstuhy, ktoré zvyšujú torznú pevnosť obuvi.

Vnútorná stielka (vložka)

Veľmi dôležitá vkladacia časť obuvi, ktorá pomáha zmäkčovať došľap a zároveň odvádza pot. Pomáha zvyšovať pohodlie pri nosení topánky - často sa používa tenká vrstva anatomicky tvarovanej peny EVA. Je možné použiť aj rôzne typy športových vložiek, ktoré sú anatomicky tvarované podľa typu chodidla - najmä jeho pozdĺžnej a priečnej klenby. Súčasťou stielky môžu byť aj pružné gély na zvýšenie tlmenia nárazov.

Horná časť

Kompletná obuv od medzipodrážky nahor

Vrchná časť obsahuje aj:

  • Jazyk – pás kože pod šnurovaním. Pri trekingových topánkach je dôležité, aby sa pri chôdzi neposúval (horizontálne ani vertikálne), a teda netlačil nerovnomerne na nárt nohy. Jazyk je preto do topánky všitý alebo doplnený systémom, ktorý ho pomáha fixovať (napr. Lowa X-LACING pre značku Lowa).
  • Tkanivo (alebo rýchloupínací systém)
  • Obsadenie – gumový poťah obuvi, ktorý ju chráni pred mechanickým poškodením a nepriaznivými vplyvmi. Aplikuje sa na pätu a špičku obuvi (v tomto prípade sa niekedy nazýva klemba) alebo po celom obvode spodnej časti obuvi nad medzipodrážkou.