Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

KOMPLETNÁ PRÍRUČKA: Ako si vybrať čelovku

Aké je prvé pravidlo každého dobrodružstva v prírode? Uhádli ste: "Nikdy si nezabudnite pribaliť čelovku!". Či už sa venujete turistike, behu, horolezectvu alebo cyklistike, čelovka je základom vašej výbavy. Nie všetky čelovky sú však rovnaké, takže pri ich výbere je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Dnes sa na ne spoločne pozrieme.

1) Na aký účel kupujete čelovku

Výber moderných čelovek je obrovský a môže byť veľmi ťažké vybrať si ten správny model. Prvým krokom je určiť si priority, ako budete čelovku používať.

Turistika alebo kempovanie

Nie je zábavné nájsť cestu na večernej túre alebo postaviť stan v tme. Keď sa teda chystáte do prírody, budete vedieť, čo sa vám hodí mať pribalené v batohu. Na väčšinu úloh si vystačíte s čelovkou so svetelným výkonom 50 - 200 lm, ideálne odolnou proti dažďu, so skôr vyššou výdržou batérie.

Užitočná je aj možnosť nastavenia širokého svetelného kužeľa, čo sa hodí, keď potrebujete osvetliť bližšie okolie. Využiť môžete aj červené svetlo, ktoré je skvelé na čítanie - či už mapy alebo knihy v stane bez toho, aby ste oslňovali spolucestujúcich. V tomto prípade je dobré vybrať si prídavnú čelovku s dlhšou výdržou batérie alebo s kombinovaným systémom napájania (batéria a akumulátor). Rovnako dôležitá je aj odolnosť, a to mechanická aj voči vode.

Napr. 
celovka-petzl-tikka-green
celovka-petzl-tikkina-red celovka-LEDLENSER-mh3-gray celovka-LEDLENSER-mh4
PETZL Čelovka TIKKA 300 
PETZL Čelovka TIKKINA 250
LEDLENSER Čelovka MH3
LEDLENSER Čelovka MH4

 

Cyklistika

Ak sa nezúčastňujete nočných pretekov, čelovku zvyčajne používate najmä v jarných a jesenných mesiacoch, keď sa stmieva skôr. Čelovka sa pripevňuje na prilbu a dopĺňa svetlo, ktoré väčšina cyklistov nosí na riadidlách.

Čím náročnejší je terén, tým užitočnejšia je čelovka. Je to najmä preto, že svieti tam, kam sa pozeráte - na rozdiel od svetla na riadidlách, ktoré reaguje len na to, kam ich natočíte. Čelovka namontovaná na prilbe vám pomôže osvetliť cestu pred vami oveľa lepšie a skôr. Terénom sa budete pohybovať istejšie, rýchlejšie a predovšetkým bezpečnejšie.

Tu si vyberte modely čeloviek s najvyšším možným svetelným tokom - 500 až 1 000 lm, dosahom a najvyššou odolnosťou - mechanickou aj vodotesnou. Hodiť sa bude aj možnosť nastavenia šírky svetla. Pred kúpou sa však uistite, že viete, aký druh čelovky budete na prilbu pripájať.

SILVA-Cross-Trail-7XT

SILVA Cross Trail 7XT

Beh

Mnohí bežci uprednostňujú beh v tme. Buď kvôli časovým možnostiam, alebo preto, že na cestách je menej ľudí. To isté platí aj pre bežcov, najmä keď sa v zime skoro stmieva.

Pri výbere čelovky je určite najdôležitejšia jej hmotnosť a dostatočne široký svetelný lúč - aby osvetľovala cestu vrátane všetkých prekážok. A tiež to, ako čelovka sedí na hlave. Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď si musíte čelovku každú chvíľu nastavovať. Užitočné môžu byť čelovky s dvoma upevňovacími popruhmi a batériou v zadnej časti, čo pomôže pri rozložení hmotnosti.

Napr. 
 
celovka-LEDLENSER-NEO-10R
celovka-SILVA-Trail Runner-Free celovka-PETZL-aCTIK-350
 
 
LEDLENSER Čelovka NEO 10R
 
 
SILVA Trail Runner Free
 
 
PETZL Čelovka ACTIK 350

 

Horolezectvo

Pre horolezcov je dobrá čelovka nevyhnutnou súčasťou ich vybavenia. Nikdy neviete, čo vám deň na horách prinesie. Čelovky by mali mať pomerne vysokú svietivosť a široký aj úzky typ svetelného kužeľa (ideálne s možnosťou jeho plynulého nastavenia).

Zároveň je dôležitá dostatočná výdrž batérie alebo možnosť použitia náhradnej batérie alebo nabíjateľnej batérie (a nabíjačky USB). Je tiež dobré uistiť sa, že vaša prilba je pripravená na remienok čelovky. Ak nie, čelovka bude umiestnená pod ňou a v takom prípade nemusí byť dostatok miesta na zadnú batériu. Niektorí horolezci preto uprednostňujú dvojpáskový systém upevnenia - okolo hlavy a cez hlavu.

Napr. 
 
celovka-LEDLENSER-MH7
celovka-LEDLENSER-H15R-CORE celovka-PETZL-SWIFT-RL-900
 
 
 
LEDLENSER Čelovka MH7
 
 
 
LEDLENSER Čelovka H15R CORE
PETZL Čelovka SWIFT RL 900

 

Denné používanie

Čelovka nie je užitočná len pri pobyte v prírode, ale aj pri večernom venčení psa. Jednoducho vždy, keď si potrebujete na niečo posvietiť a zároveň mať voľné ruky. Maximálny jas alebo dosah, odolnosť voči vode alebo výdrž batérie tu pre vás nebudú dôležité. Jednoduché modely splnia svoju úlohu bez ohľadu na cenu. Stačí vám až 150 lm svetla.

Napr. 
 
celovka-NEBO-EINSTEIN-750
celovka-YATE-VEGA-AKU
 
 
 
 
NEBO Čelovka EINSTEIN 750
YATE Čelová lampa VEGA AKU

 

2) Svetelný tok alebo koľko lúmenov (lm) potrebujem?

Lumen je fyzikálna jednotka a udáva množstvo svetelnej energie vyžiarenej za jednotku času - jednoducho povedané, čím viac lúmenov, tým viac svetla. Hoci to nie je vždy najlepší a jediný ukazovateľ toho, ako jasne svetlo svieti. Do úvahy treba brať aj typ svetelného lúča, dosah a značku čelovky. Je to však dobrý základ na porovnanie rôznych modelov. 

V našej ponuke nájdete napr. čelovku se svetelným tokom 120 lm a na druhej strane čelovku s maximom na 2.500 lm. Najviac zastúpená je však kategória s hodnotami medzi 200 a 400 lm – ktoré sú úplne postačujúce pre drvivú väčšinu použití.

Zároveň si treba uvedomiť, že uvedené hodnoty sú maximálne a vo väčšine prípadov ich ani nevyužijete. Dôvodom je nízka výdrž batérie, ktorá v maximálnom režime dosahuje minúty alebo hodiny. Spravidla sa preto použije stredná hodnota svetelného toku, pri ktorej batéria vydrží desiatky hodín.

3) Hmotnosť čelovky

Hmotnosť čeloviek začína od 50 g v prípade ultraľahkých modelov  až po čelovky s hmotnosťou takmer 400 g. To samozrejme súvisí s maximálnym svetelným tokom a výdržou batérie. Ľahšie čelovky sú často vyrobené zo slabšieho plastu, zatiaľ čo ťažšie sú vyrobené z hliníka alebo pevnejšieho a odolnejšieho plastu.

Hmotnosť bude určite hrať úlohu pri výbere čelovky na základe účelu použitia. Väčšina čeloviek, ktoré ponúkame, má hmotnosť okolo 100 g - bez toho, aby to bolo na úkor výkonu.

S rastúcou hmotnosťou vstupuje do hry jej rozloženie - príliš ťažké telo, ktoré obsahuje batériu, môže byť pri dlhšom nosení nepohodlné. Preto sa napájanie často presúva na chrbát alebo pomocou kábla mimo hlavy - napr. do vrecka bundy alebo batohu.

4) Zdroj energie a jeho umiestnenie

AAA – takže tri mikrotužkové batérie

Predtým väčšina výrobcov používala štandardné batérie. Teraz sa však čoraz častejšie stretávame s nabíjateľnými batériami alebo hybridnými zdrojmi. Výhodou batérií je ich dostupnosť a skutočnosť, že si podľa potreby môžete vziať primeraný počet náhradných batérií. Nevýhodou môže byť dodatočná hmotnosť, ktorú prenášate.

Dobíjacie batérie

Je to čoraz častejší zdroj energie. Výhodou je, že batériu možno dobíjať z externého zdroja (napr. powerbanky) pomocou kábla USB.

Hybridné zdroje

Tie umožňujú kombinovať batérie s akumulátorom. Kombinujú sa tak výhody oboch. Ak nie je možné akumulátor dobiť, jednoducho použite batérie. Nevýhodou môže byť vyššia obstarávacia cena.

Umiestnenie zdroja

Batérie sú najčastejšie umiestnené v tele čelovky, v niektorých prípadoch sú presunuté na zadnú stranu. V takom prípade je čelovka doplnená druhým popruhom, ktorý vedie cez hlavu a pomáha stabilizovať čelovku. V niektorých prípadoch sa používa samostatný napájací zdroj, ktorý je s čelovkou spojený káblom a môže byť umiestnený napríklad vo vrecku bundy (používa sa najmä na ochranu napájacieho zdroja pred mrazom, ktorý skracuje jeho životnosť).

5) Výdrž napájacieho zdroja

Táto skutočnosť je v drvivej väčšine prípadov rozhodujúca pri výbere čelovky. Väčšina výrobcov vždy uvádza výdrž zdroja napájania pre príslušnú úroveň svetelného toku. Vo všeobecnosti však budete porovnávať strednú hodnotu. Dôvod, prečo neodporúčame porovnávať čelovky podľa hodnoty pri maximálnom výkone, je ten, že sa spravidla používa len zriedkavo a na nevyhnutný čas.

Pozor však na to, že najmä pri lacnejších čelovkách to nemusí byť úplne relevantný údaj. Dôvodom je, že sa počíta celková doba svietenia, t. j. aj keď intenzita klesne hlboko pod uvedenú hodnotu, keď už v podstate nič nevidíte.

Vo všeobecnosti platí, že na efektívne využitie energie je dobré používať svetelný tok zodpovedajúci podmienkam. Napríklad pri svietení v stane alebo na blízke predmety postačí najnižšia úroveň a nie je potrebné zbytočne vybíjať batériu pri svietení na vyššiu úroveň. Naopak, ak chcete vidieť, čo sa deje vonku, použite najvyššiu intenzitu. Udržiavanie batérie v teple potom pomôže predĺžiť jej životnosť, pretože v chladnom počasí sa batéria vybíja rýchlejšie.

6) Typy svetla

Svetelný kužeľ

Väčšina čeloviek má dva typy svetelného kužeľa - úzky a široký. Úzky je užitočný na osvetlenie vzdialených objektov, ciest alebo chodníkov. Široký sa naopak používa na osvetlenie toho, čo je priamo pred vami.

Medzi svetelnými kužeľmi môžete prepínať pomocou tlačidla, napr. na Petzl Actik 350Ledlenser používa pri svojich čelovkách jedinečné nastavenie šírky lúča pomocou otočného krúžku (Advanced Focus System).svých čelovek používá unikátní nastavení šířky paprsku pomocí otočného kroužku (systém Advanced Focus System). 

Stroboskop 

V opačnom prípade bliká svetlo pre prípad núdze.

Červené svetlo

Väčšina čeloviek strednej a vyššej kategórie ponúka okrem štandardného bieleho svetla aj červené svetlo. Jeho výhodou je, že nie je také intenzívne a neoslňuje ani sa neodráža od lesklých povrchov. Je teda ideálne na svietenie v snehu a ľade, čítanie máp, rozhovory s priateľmi, ktorí vás pri tom vidia. Nepriťahuje ani toľko hmyzu, naopak od bieleho svetla. Poslednou, ale nemenej dôležitou výhodou je lepšia viditeľnosť v hmle.

7) Odolnosť

Ďalej je to odolnosť čelovky voči vode, prachu a iným cudzím telesám. Čím náročnejšie sú podmienky, tým vyššie je stupeň krytia IP. Odporúčame siahnuť aspoň po čelovke s krytím IPx4, kde je čelovka chránená proti striekajúcej vode.

Pre prehľad uvádzame všeobecne platné úrovne ochrany, ktoré sa vzťahujú aj na čelovky:

 STUPEŇ  OCHRANA PRED NEBEZPEČNÝM  DOTYKOM 
 OCHRANA PRED VNIKNUTIE CUDZÍCH PŘEDMĚTOV 
 IP 0x  bez ochrany  bez ochrany
 IP 1x
 dlaní (>5×5 cm)  veľkých
 IP 2x
 prstom (>12,5×12,5 mm)  malých
 IP 3x
 nástrojem (>2,5 mm)  drobných
 IP 4x
 nástrojem, drôtom (>1 mm)  veľmi drobných
 IP 5x
 akýmikoľvek prostriedkami  čiastočne prachu
 IP 6x
 akýmikoľvek prostriedkami  úplne prachu

  

 STUPEŇ  OCHRANA PRED VNIKNUTÍM VODY
 IP x0  bez ochrany
 IP x1
 Chránené proti kvapkajúcej vode 1+0,5 mm za minútu
 IP x2
 Chránené proti kvapkajúcej vode 3+0,5 mm za minútu
 IP x3
 Chránené pred vodnými triešťami.
 IP x4
 Chránené proti striekajúcej vode.
 IP x5
 Chráněno proti tryskajúcej vode.
 IP x6
 Chránené proti intenzívnemu striekaniu vody.
 IP x7
 Chránené proti ponoreniu do vody na 30 minút do hĺbky 1 metra.
 IP x8
 Chránené proti potopeniu do vody. Zariadenie musí byť schopné nepretržitého ponorenia do vody za podmienok stanovených výrobcom zariadenia.
 IP x9
 Chránené proti tryskajúcej vysokotlakovej horúcej vode.

 

8) Výkon čelovky v chlade

Zima batériám v čelových svetlometoch neprospieva. Môžete si však vybrať čelovku s lítiovou alebo dobíjacou NiMH batériou, ktorá odoláva nízkym teplotám oveľa lepšie ako tradičné alkalické batérie. Ďalším spôsobom, ako predĺžiť životnosť batérie, je uložiť čelovku počas dňa na teplé miesto, napríklad do vrecka bundy alebo do oblečenia v batohu. V najextrémnejších podmienkach sa používa samostatný napájací zdroj pripojený káblom, ktorý udržiava batériu v príjemnom teple, kým čelovku aktívne používate.

9) Pripevňovacie pásky

Popruhy čeloviek majú rôzne tvary a veľkosti. Tradičný dizajn je jednoduchý elastický nylonový remienok, ktorý sa obtáča okolo obvodu celej hlavy. Niektoré jednotlivé popruhy sú štandardné, zatiaľ čo iné, ako napríklad  Petzl Swift RL, sú v zadnej časti rozdelené pre väčšiu stabilitu.

Ďalšou možnosťou sú čelovky s dvoma popruhmi, pričom druhý popruh vedie pozdĺžne spredu dozadu cez temeno hlavy. Systémy s dvoma popruhmi sa bežne používajú so zadnými baterkami a oceníte ich pri intenzívnejších aktivitách, napríklad pri nočnej jazde na bicykli. Napr. Silva Cross Trail 

Minimalistické čelovky používajú dva kusy tenkej elastickej šnúry. Tento štýl vo všeobecnosti odporúčame len na núdzové použitie, pretože je najmenej pohodlný z uvedených konštrukcií.

Teraz už viete, aké faktory treba zohľadniť pri výbere čelovky. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme. :)