Viac ako 800 variant trekových topánok NA SKLADE | Vstúpte do nášho 👉 vernostného programu, zbierajte body a ušetrite.

3 tipy pre zdravé nohy a čo robiť, keď je anatómia chodidla narušená

zdrava-chodidlaČo sú to vlastne zdravé nohy? Z môjho pohľadu je to stav, ktorý nám umožňuje fungovať bez bolesti a dlhodobo a zároveň umožňuje širokú škálu pohybov a činností súvisiacich s chodidlom. Potrebujeme na to vyvážené postavenie kostí a kĺbov a rovnomerne posilnené svaly, ktoré toto postavenie spolu s väzmi udržiavajú.

Ako dosiahnuť zdravé nohy?

Pestrým pohybom, ktorý túto pozíciu ctí a podporuje. V praxi si to vyžaduje nasledovné:

dostatočný priestor pre nohy (vhodná obuv alebo pohyb naboso)
členitý terén a pestrý pohyb, ktorý zabezpečí striedanie polôh a rôznorodé zapojenie svalov
našu pozornosť na to, aby sa chodidlá používali správnym spôsobom
Pokiaľ sú naše nohy zdravé a umožníme im tieto body vykonávať (sami alebo s pomocou niekoho skúseného), je to spolu s ich občasnou masážou z môjho pohľadu to najlepšie, čo pre ne môžeme urobiť.

Nie je to vždy také jednoduché


Prenesme sa na chvíľu do obdobia našej mladosti. Drvivá väčšina našich nôh zažila v detstve prirodzenú a zdravú rozmanitosť pohybov - stačí sa pozrieť na bábätká alebo batoľatá a vidieť, ako používajú svoje chodidlá.

Napríklad keď ležia na chrbte a dávajú si palec do úst, prevracajú sa z chrbta na bruško alebo následne chodia (v niektorých prípadoch ešte predtým, ako si spevnia topánky).

Prsty sú rôzne aktívne a pohyby v členku a chodidle sú rôznorodé. Ako rastieme, naše nohy, ako aj celé telo, sú ovplyvňované rôznymi faktormi - prostredím, jednostrannosťou/rozmanitosťou každodenného pohybu, športom, typmi obuvi atď.

Spolu s našimi vrodenými dispozíciami (nie každý sa narodí s úplne zdravými nohami) potom tieto faktory ovplyvňujú ich ďalšie fungovanie a z toho vyplývajúce zdravie alebo ťažkosti. To všetko nám definuje ich potreby. To znamená, aký typ obuvi je pre dané chodidlo najlepší.

Keď je anatómia chodidla narušená


Pozrime sa teda na situácie, keď je funkcia alebo anatómia chodidla narušená - svaly nepracujú vyvážene, niektoré kĺby majú zmenené polohy alebo sú prítomné deformity v dôsledku nesprávneho pohybu alebo nevhodnej obuvi.

Ďalším príkladom sú vrodené zmeny od narodenia. V niektorých z týchto prípadov môže noha pre svoje zdravie potrebovať špecifickú podporu obuvi alebo prispôsobené vložky, pretože sama nedokáže zabezpečiť potrebnú stabilitu a správne postavenie.

V takomto prípade je dôležité, aby bola obuv prispôsobená tak, aby jednoznačne spĺňala potreby, ktoré sa u jednotlivých chodidiel často veľmi líšia. Najlepšie je poradiť sa s odborníkom v danej oblasti (podológ, fyzioterapeut, iný vzdelaný odborník), pretože vhodná obuv môže pomôcť pri liečbe, zatiaľ čo nevhodná obuv môže nohe a telu veľmi uškodiť. V topánke je sila!

O autorke: Monika Krátka sa narodila v roku 1991 a vyštudovala fyzioterapiu na 2. lekárskej fakulte UK. Vo svojej fyzioterapeutickej praxi pristupuje k telu ako k celku. Okrem odborných vedomostí čerpá aj z vlastných skúseností s bosou chôdzou a chôdzou naboso.